Google har en av världens största samlingar med servrar. Men det är väldigt få som har koll på deras servrar och serverhallar. De är nämligen extremt hemlighetsfulla med detta (läs: rädda för konkurrens). När Google t ex bygger en ny serverhall så brukar de göra det under ett annat företagsnamn.
Det är dock möjligt att hålla lite koll på Google och deras servrar. Alla servrar har nämligen IP-adresser, som givetvis kan spåras. På så sätt lyckades Pingdom kartlägga Googles serverhallar härom året. Då var det totala antalet 36 st serverhallar.
Men när det gäller insidan av hallarna så är väldigt lite känt. Deras första uppsättning med servrar är förvisso allmänt känd, men i övrigt har det varit mörkt. Tills alldeles nyligen.
Den första april öppnade nämligen Google dörrarna till en av sina serverhallar. De visade både hur hallen är konstruerad samt hur de har designat sina servrar. Och det är riktigt imponerande saker.
Google har länge varit miljömedvetna. Sedan 2007 har deras serverhallar, enligt egen utsago, varit koldioxidneutrala. När de bygger nya hallar så brukar de göra det i närheten av miljövänliga energikällor, såsom vatten- och vindkraftverk, och de använder gärna närliggande vattendrag för att kyla sina servrar.
Serverhallen som Google nu har berättat började planeras redan 2003 och byggdes 2005. Det är en av Googles äldsta hallar. Serverhallen rymmer 45 st containers, som var och en kan innehålla upp till 1 160 st servrar. Fullmaxat blir det 52 200 servrar, bara i denna hall.
Google har byggt hallen enligt principen ”power above, water below”. De är världsledande när det gäller effektiv energianvändning och kylningen av servrarna är likaså optimal. Faktum är att din dator använder mer energi under en sökning på Google än vad deras servrar använder för att hantera din sökning.
Här är en liten video med Googles serverhall och containers:
(teknikern i klippet är förövrigt extremt lik min ena lillebror)
Det är inte bara serverhallen som är extremt effektiv och miljövänlig. Även servrarna är specialanpassade. I grund och botten är det traditionella x86-servrar (vilket är fördelaktigt av kostnadsskäl), men de har strippats ner och designats om rejält.
Här är en video med en av Googles servrar:
En av de fräckaste sakerna med denna servern är strömförsörjningen. Traditionella strömaggregat, i servrar, använder både 12 volt (som kommer ur väggen) och 5 volt (som används i elektroniken). Konverteringen däremellan sker sedan i aggregatet, vilket även innebär att en del ström går till spillo.
Googles servrar har enbart 12 volts strömaggregat, med konverteringen inbyggd i servrarnas moderkort. Det innebär ett lägre spill av ström. Till detta har varje server även ett inbyggt 12 volts batteri, som ersätter behovet av externa UPS:er och ytterligare förbättrar strömeffektiviteten.
Att Google går ut och berättar om sina hallar och servrar är roligt, beundransvärt och positivt. Med kunskaperna från detta kommer fler serverleverantörer att kunna bli desto mer miljövänliga. I dessa tider, när miljöinsatserna minskar, behövs det fler företag som Google.
Kommentarer är stängda.