Gameshop vs. Gamestop

Jag är, som ni kanske vet sedan tidigare, en rätt så entusiastisk tevespelare. Det innebär att jag egentligen bränner alldeles på tok för mycket pengar på spel, maskiner, tidningar osv. Men jag gör det inte helt tanklöst.

Eftersom jag har spelat tevespel i över 20 år, samt själv arbetat på en spelbutik, så är jag väldigt medveten. När jag köper tevespel så har jag alltid prioriterat mindre butiker framför större kedjor, pga: kunskap/service samt pris/tillgänglighet.

Hos stora spelkedjor, såsom Game och Gamestop handlar det om att sälja. De som arbetar här är säljare, inte spelare, vilket reflekterar deras kunskaper. Nya spel ligger ofta 150-200 kr över priset hos de mindre butikerna och även om ett spel är dåligt så ska det rekommenderas. Om en kund är missnöjd så kan den alltid komma tillbaka och byta in spelet, med skamliga inbytespriser.

Hos mindre spelbutiker, såsom TV-spelsbörsen och Gameshop, handlar det mer om att tillgodose kundernas behov, så att de kommer tillbaka. Här arbetar oftast riktiga spelare, som knappast rekommenderar dåliga spel. Priserna är mycket rimligare, både på nya och gamla spel. Dessutom är inbytespriserna klart bättre här.

Jag har ett väldigt bra exempel på detta, bara från den senaste veckan.

I fredags var jag förbi Gamestop på Värmdö. Jag tänkte egentligen inte köpa något, men fastnade när jag såg GTA: Chinatown Wars för 399 kr. Eftersom det är vad de mindre butikerna brukar ta för ett nytt spel till Nintendo DS så plockade jag upp det.

Men när säljaren slog in spelet så visade det sig att det kostade 599 kr. Jag hajjade givetvis till och hänvisade till prismärkningen i hyllan. Säljaren kollade priset och sa att ”någon” hade skojat med prislappen. Det slutade med att jag gick därifrån utan något spel.

Igår åkte jag till Gameshop City, för att se om de hade samma spel där. Efter att ha sagt hej och snackat lite skit med butiksägaren så fick jag reda på att spelet var slutsålt. De hade inget på lager, men han kollade upp en leverantör som kunde leverera till nästa dag.

Eftersom det inte var deras ordinarie leverantör så blev priset lite högre. Ägaren sa att han inte skulle lägga på någon större marginal och frågade mig om det var ok. Så var givetvis fallet, det handlade ändå bara om 479 kr.

Det finns dock en baksida till de mindre spelbutikernas service och priser. De stora kedjorna har konkurrerat ut dem väldigt hänsynslöst. För inte alltför många år hade TV-spelsbörsen flera butiker i Stockholm (och en i Västerås). Nu är alla deras butiker stängda. Detsamma gäller flera andra mindre spelbutiker.

Den enda som har makt att se till så de små butikerna finns kvar, det är du och jag.

kina_tank

Uppdaterat: det slutade med att jag fick GTA för 399 kr. Gameshop är bara bäst. 🙂

12 svar på ”Gameshop vs. Gamestop”

 1. Intressant. Just det här med kunskap har jag märkt av ett par gånger, när de inte ens kan svara på hur en konsol är kompatibel så får det mig att backa.

 2. Det har inte gjorts något bra spel efter zelda III 🙂

  • Jag kan hÃ¥lla med om att Zelda 3 är världens bästa spel (har själv
   ägt det till SNES, Gameboy och Wii), men det finns ändå några
   ljuspunkter därefter 🙂

   • Nej nej. Super Mario Bros 3 är världens bästa spel. Och Mario Kart 64 är ett FRUKTANSVÄRT BRA spel som har kommit ut efter Zelda 3. Och sen är ju Zelda faktiskt inte så bra över huvud taget 🙂

    Angående Mario Kart 64 så spelar jag det fortfarande några timmar varje helg tillsammans med en kompis. Synd bara att dom lyckades förstöra en sån bra spelserie med Mario Kart Wii…

    • Du har nog fÃ¥tt det lite om bakfoten. Mario Kart var bäst till SNES
     och förstördes när det kom till Gamecube 😉

     • Mario Kart var bra till SNES och är givetvis en viktig del i serien eftersom det var det första men det håller tyvärr inte idag. Gamecube-versionen är ett klart steg ner (förutom grafiken) men har i alla fall alla viktiga delar. Wii-versionen är ett totalt bottennapp och tillför inte ens något grafikmässigt. Att dom har tagit bort multiplayer-GP och tagit bort möjligheten att bara ha mänskliga spelare i VS och Battlemode är så irriterande så jag vet inte vad.
      Det är definitivt några chefer på Nintendo som borde bli sparkade.

      (Dina åäö ser ut som konstiga tecken för mig)

     • Njae. Mario Kart till SNES var kart-racing-perfektion, när det gäller
      spelkontroll. Grafiken hör till 16-bitserans topp, med Level 7-
      effekter och allt.

      Det enda, och det är mycket för denna spelserie, som Mario Kart 64
      gör bättre är flerspelarläget. Det finns få spel, möjligtvis
      undantaget Goldeneye, som jag spelat så mycket med mina vänner.

      Om jag får igång mitt wifi hemma så får vi lira några rundor Mario
      Kart (till Wii) mot varann 😉

      Att mina bokstäver ser konstiga ut beror nog på att jag testar en ny
      kommentarsfunktion på WordPress.com. Mer om det lite senare.

     • Ok, Goldeneye ligger definitivt i den absoluta toppen på multiplayerspel. Jag misstänker att det inte lever upp till mina nostalgiska minnen men eftersom jag inte har spelat det sen N64-tiden (har hört att det inte kommer ut till Wii pga strul med James Bond-licensen, suck…) så kommer jag att fortsätta tro att det är riktigt bra.

      Ta dig ett par VS-vändor med en god vän på Wario Stadium på MK64. Den som ligger tvåa får osportsligt många blixtar som kan användas för att få motståndaren att ramla ner för hoppet vid den stora backen. Eftersom det gör så att platserna byts så kommer den andra personen att få fördelen istället och då gäller det alltså att planera sina drag väl.
      Det kan bli underbara kamper!

      Skicka din Friend code till mig. Du har ju min email.

 3. Det är intressant hur fel du har.

  Om det är ngt som konkurrerat ut de små aktörerna är det ju deras egna enfaldighet. I spelbranschen precis som i alla andra branscher. Titta på min lokala spelbutik, spelbiten på södermalm i sthlm.

  Går man in där så är lokalen skum, mörk, tråkig. Personalen har jag en gång kommit på med att ha sovit på disken, eller så vilade han kanske bara ögonen under en längre period. *-) Har besökt butiken kontinuerligt under över ett års tid, vet du hur många ggr de försökt hjälpa mig? inte en enda. Jag har aldrig fått ngn som helst service i den butiken, hmm. Vänta nu? Ska jag gå till en butik där jag får service eller en butik där personalen är för rädd för mig för att våga kontakta mig?

  Hur hade det här upplägget funkat hos en frisör, eller hos en doktor? En bra säljare är en sådan säljare som dels är kunnig inom sitt område, dels har ett bra omdömme, lätt att kontakta människor och få kontakt med dem. Ngt som de små aktörerna oftast misslyckas kapitalt med. Gör den här egenskapen dem bättre då? :S Låter som ett osannolikt korkat påstående.

  Att de sedan oftast inte har vett att sänka sina spelpriser allteftersom spelet blir äldre är en annan sak. :/ Och när de säljer budgetspel (ni vet, spel i en pappback) för minst 100 kr mer än alla andra?! :S

  Kalla mig korkad men då går jag hellre och blir ”lurad” på en av de större aktörerna oavsett om det är en speldetaljist eller en el-kedja.

  • Det finns givetvis alltid undantag till alla regler 🙂 Innan Spelbiten dök upp på söder så fanns TV-spelsbörsen där, som jag var stammis på. De var trevliga, engagerade och hade bra priser. Spelbiten dumpade priserna och hade ett bättre läge, så börsen fick lägga ner. Därefter gick det utför för Spelbiten.

   Hur mycket service och hur bra priser tror du att de stora kedjorna kommer erbjuda när de är ensamma på marknaden?

Kommentarer är stängda.