Att kopiera, eller inte kopiera

En förlorad fil kan innebära en förlust av tusentals, om inte miljontals, kronor. Det är en inställning som alla företag, som tillhandahåller backuper, måste ha. Backuper (eller säkerhetskopior, som jag föredrar) är vad den femte delen i Internetworlds webbhotellstest handlar om.

När många tänker på säkerhetskopior så tänker de helt enkelt på kopiering av en (eller flera) fil(er) från en dator (eller server) till en annan, gärna med jämna mellanrum. Men det är långt ifrån så pass enkelt när det gäller säkerhetskopiering för webbhotell.

Ett webbhotell har vanligtvis ett flertal servrar som ska säkerhetskopieras. På dessa servrar är det inte bara kundernas material som ska kopieras, utan t ex även de inställningar som krävs för att servern (eller tjänsten/tjänsterna på servern ska fungera). Många gånger har servrarna olika typer av filsystem och väldigt levande (frekvent uppdaterade) filer.

Till detta hör det faktum att själva processen för säkerhetskopieringen kan tynga ner servern (mer eller mindre, beroende på om servern är klient eller server i processen). Dessutom är det vanligtvis rätt så stora mängder med data som ska kopieras. Därför brukar säkerhetskopieringen ske nattetid (mellan 3-4 är bäst).

Stora mängder data tar givetvis lång tid att kopiera, även om det sker inom ett begränsat område (inom samma serverhall/nätverk). Därför brukar man inte ta fullständiga kopior varje natt, utan använda något som kallas för inkrementell säkerhetskopiering. Men även det kan ta tid, om det gäller väldigt stora mängder data.

Sen har vi hela djungeln med lösningar för säkerhetskopieringen.

Ska det kopieras till disk, band eller något annat medium? Är en mjukvaru- (öppen/stängd källkod) eller hårdvarulösning lämpligast? Sen är det även bra att placera säkerhetskopiorna på flera olika fysiska platser, att spara dem en viss tid (det finns lagstiftning kring detta), att testa återställningar av säkerhetskopiorna ordentligt/frekvent osv osv.

Säkerhetskopiering på webbhotell är ingen barnlek. Men det är alltjämt en kritiskt viktig del av verksamheten och något man absolut aldrig får tumma på. Därför känns det rätt så ledsamt att se att ett av våra största webbhotell, FS Data, inte hanterar sin säkerhetskopiering ordentligt.

Att budgethotellen One.com, Cliche och Surftown misslyckas vad det gäller säkerhetskopieringen är inte oväntat. Men att FS Data gör det är väldigt besynnerligt. Särskilt med tanke på deras nya tekniska infrastruktur/serverhall. Deras ursäkt till det hela är inte bara dålig, den formligen skriker lögn.

Bäst betyg i denna del får Active 24, Binero, Loopia, Internet.se, Oderland och Space 2U, som alla snabbt och kostnadsfritt återställer en säkerhetskopia åt Internetworld. Det är precis så det ska fungera.

1 svar på ”Att kopiera, eller inte kopiera”

  1. Lustigt att FS-data strular till det så. Det känns som om de borde ha de ekonomiska förutsättningarna att bygga en bra tjänst. Är det ingen motivation hos ledningen längre?

Kommentarer är stängda.